15 Ekim 2014 Çarşamba

Malatya ve İnönü Üniversitesi

     Herkese merhabalar! 
     Bu yazımda sizleri "Malatya'da öğrenci olmak" ve "Malatya'da yaşamak" gibi konularda derlediğim bilgiler ve hazırladığım görsellerle elimden geldiğince aydınlatmaya çalışacağım. 
   
     Malatya
     Öncelikle Malatya doğunun en güzel vilayetlerinden biridir. Türkiye'nin yüz ölçümü bakımından en geniş 22., nüfus bakımından en büyük 14. ilidir. Çıplak sarı bozkır dağları, kayısı bahçeleri ve İnönü Üniversitesi'yle güzide bir memlekettir. 
     İklim ve hava olarak ise yazın sıcak, kurak ve nemsizdir. Hatta bu yüzden eğer Malatya'ya nemli bölgelerden geliyorsanız yanınızda vazelin getirmenizi tavsiye ederim. Şahsen Malatya'ya Hatay'dan geldiğimin ilk haftası dudaklarım çatlamıştı, çünkü yazın Malatya'da hava ciddi anlamda kurudur. Ayrıca, yine kendi deneyimlerime dayanarak söylüyorum, yazın cildiniz bol miktarda yağlanabilir, özellikle de alnınız ve enseniz. Bu kuru ve sıcak havanın sonucunda ise cildiniz, özellikle de kollarınız, enseniz ve yüzünüz büyük ölçüde yanar ve kararır. Belki bu yüzdendir ki Malatya insanı genel olarak koyu ve esmer bir tene sahiptir. Biraz da kıştan bahsedecek olursak, kışın bol miktarda yağmurla beraber birkaç defa kar yağmaktadır. Bahar ve kış aylarında sabahları biraz üşüyebilirsiniz. Ancak Malatya'da aşırı bir ayaz olduğu pek görülmemiştir. Yani Malatya öyle aman aman soğuk bir yer değildir. Şahsen Sivas'ta 6 yıl kalmış biri olarak ayazın hasını gördüğüm için Malatya bu konuda gerçekten çok daha iyi diyebilirim. 
     İlk görüşte size belki biraz soğuk gelebilir ancak alışınca Malatya'nın ne kadar güzel bir şehir olduğunu yaşayarak göreceğinizi tahmin ediyorum. Malatya tam bir öğrenci ve asker şehridir. Hal böyle olunca bayramlarda ve tatillerde, özellikle öğrencilerin kendi memleketlerine gitmesiyle, şehirde bir miktar nüfus durgunluğu görülür. Yaklaşık olarak 40.000 civarında öğrenci ve 30.000 civarında da asker bulunmaktadır.
     Bir şehirden aşırı beklentileri olmayanlar ve mütevazı bir yaşam tarzı benimseyen bireyler için Malatya gayet uygun bir şehirdir. Caddelerde öyle çok lüks araba göremezsiniz, kendi halinde genelde orta düzeyli gelir durumuna sahip bireylerin yaşadığı bir ildir burası. 
     İl nüfusunun çoğunluğunu Kürt kökenli vatandaşlarımız oluşturmaktadır. Ancak şunu belirteyim ki Türk vatandaşlarımızın bu konuda bir çekincesi olmasın; çünkü Malatya'da kültürel çekişme, Türk-Kürt kavgası ya da terör olaylarına rastlamanız kolay kolay mümkün değildir. Bu konuda ülkemizin ve özellikle doğunun en huzurlu ve barışçıl şehirlerinden biri konumundadır. Kürt ile Türk'ün kardeşçe yaşadığı, Alevi ile Sünni'nin birlikteliğini görebileceğiniz örnek bir şehirdir. Malatya'ya tayini çıkanlar ya da öğrenci olarak yerleşenlerin asla "Burası Doğu, olmaz burası" ya da  "Çok Kürt var PKK vardır, terör vardır burada" diye düşünmesinler. Çünkü yaşayınca göreceksiniz ki "doğu" ve "terör" ön yargısı kesinlikle yanlıştır.
     Şehir, diğer illerimizle karşılaştırdığımızda, çoğundan daha düzenli bir yapıya sahiptir. Özellikle çevre yolu gayet düzenlidir. Batı tarafından şehre giriş yapıyorsanız, bana göre, küçük bir Konya izlenimi edinebilirsiniz. Musluk suyu içilebilir nadir şehirlerimizdendir. Bu yüzden ana cadde kenarlarında bol bol çeşme görebilirsiniz. Su gayet soğuk ve tadı oldukça güzeldir. 
     Malatya'da öğrenci olmak ve şehirde nerede ne var konularını ise yazımın ilerleyen bölümlerinde özel olarak ele alacağım. Navigasyon ve harita üzerinde de bu konularda bildiklerimi sizlere aktaracağım.
     Şimdi isterseniz öncelikle Malatya'yı yavaş yavaş tanımaya çalışalım. 


  • Malatya, Doğu Anadolu bölgesinin en batısında bulunan şehrimizdir.

  • Malatya'nın toplam nüfusu 2013 yılı verilerine göre 762.538'dir. Bu nüfusun %49,93'lük kısmını 380.704 kişiyle erkekler, %50,07'lik kısmını ise 381.834 kişiyle bayanlar oluşturmaktadır. Merkez nüfusu ise Malatya'ya girerken göreceğiniz tabelada 565.000 olarak yazmaktadır. Ancak bu sayı özellikle ilçelerden ve köylerden çalışmak için gelenlerle beraber daha da artmaktadır.
  • Yine 2013 verilerine göre nüfus sayılarıyla beraber yazmak gerekirse Malatya'nın Akçadağ (32.260), Arapgir (11.041), Arguvan (9.038), Battalgazi (297.806), Darende (28.978), Doğanşehir (41.006), Doğanyol (4.720), Hekimhan (22.181), Kale (5.975), Kuluncak (8.885), Pütürge (17.986), Yazıhan (15.297) ve Yeşilyurt (267.365) olmak üzere 13 adet ilçesi bulunmaktadır.

  • Plaka kodu 44 ve telefon alan kodu 422'dir. Plakası 44 olduğu için halk arasında 'Buranın insanı da plakası gibi dört dörtlüktür." esprileri duyabilirsiniz. Ama gerçekten de Malatya'nın insanı gayet sevecen ve iyi huyludur. Yardımseverdir. Şahsen bu konuda, çok şükür, şimdiye kadar herhangi bir sıkıntı çekmedim. Yolları gayet düzgündür ancak Özellikle İnönü Caddesi'nde iş çıkışı ve akşam saatlerinde biraz fazla trafik olmaktadır. Bu saatlerde acil işiniz varsa arabayla İnönü Caddesi'nden geçmenizi pek önermem. Çünkü yeşil ışıkta bile, yan yollardan gelen giden arabalar ve otobüsler sebebiyle, ilerlemeyen trafik sizi çileden çıkarabilir. Sabahları okul ve işe gitme saatlerinde ise çevre yolunda biraz tıkanıklık olmaktadır ancak bu trafik çok fazla değildir. 

  • Malatya kayısısı ile meşhurdur. Bu yüzden şehrin her yanına kayısı bahçeleri görmeniz mümkündür. Şehir merkezinde bol miktarda kayısı satan dükkanlar bulunur. Buralarda, eğer şehir dışına hediyelik veya ikramlık olarak götürmek isterseniz, gayet güzel hazırlanmış kayısı tabakları bulabilirsiniz. İçlerinde kayısının yanı sıra lokum, pestil, cezerye, ceviz, badem, kuru üzüm ve sucuk gibi birçok ürün bulunur. Fiyatları ise 10 liradan başlayıp büyüklüğü ve içindeki ürün çeşitliliğiyle  birlikte 150 liraya kadar çıkabilir. Malatya'da kayısı ile ilgili aklınıza gelebilecek her türlü yiyeceği bulabilmeniz mümkündür. 


  • Kayısı demişken şehrin bulvarlarında ve işlek bölgelerinde büyük kayısı heykelleri bulunmaktadır. 


  • Malatya Belediyesi'nin logosunda da kayısı bulunacağını tahmin etmişsinizdir sanırım.

  • Malatya'nın tarihte iki cumhurbaşkanı çıkaran tek il olduğunu biliyor muydunuz? Evet, İsmet İnönü ve Turgut Özal. Bu sebeple de Malatya'nın en işlek caddesinin, kapalıçarşısının ve üniversitesinin adında İnönü olması; Turgut Özal adına tıp merkezi, caddelerin ve okulların bulunması doğaldır. 


  • Peki ya birçok ünlü, sanatçı iş adamı ve Türk büyüğünün Malatyalı olduğunu biliyor muydunuz? Bunlardan aklıma gelen başlıcaları; Oktay Kaynarca, Kenan Işık, Kemal Sunal, İlyas Salman, Zerrin Özer, Sabri Özel, Bülent Korkmaz, Asım Orhan Bulut, Battalgazi, Eşref Bitlis Paşa, İzzettin Doğan, Fahri Kayahan, Yasemin Yalçın, Belkıs Akkale, Dilaver Uyanık, Rana Alagöz, Zehra Bilir, Çetin Alp, Fisun Onal, Emin Cankurtaran, ... Mesela Mehmet Erdem de Manisa'da doğmuş olmasına rağmen aslen Malatya Arapgirlidir.

  • Malatya insanının konuşma dili hakkında da biraz bilgi vereyim. İç Anadolu ve Doğu Anadolu'nun batı kısımları ile karışık kendine has bir dili vardır. Ağız konusunda en bariz fark edilecek şey, "Geliyo musun?" yerine "Geli misin?" veya "Ediyo musun?" yerine "Edi misin?" şeklindeki konuşmalardır. Ayrıca "var, yok, yapmış, gitmiş" gibi kelimelerin genellikle "vardır, yoktur, yapmıştır, gitmiştir" şeklinde kullanıldığını, yani kısaca "-tır" ekinin sözcüklerin sonuna geçmiş zaman anlamının dışında sürekli olarak kullanıldığını görürsünüz. Tabi bu bahsettiğim hususlar asıl Malatyalılar için geçerlidir. Ancak bu yazdıklarım asla bir eleştiri anlamında değildir; dilimizin zenginlikleri ve Malatya ağzı hakkında bilgi vermek amaçlıdır. 

  • Malatya'da en çok bulunan marketler; yerel market olan Esenlik, Çarşı Market, Makro Market, Bim ve A101'dir. Esenlik marketin arada sırada otomobil ve birkaç teknolojik cihazdan oluşan çekilişleri olmaktadıri katılmak isterseniz haberiniz olsun. Şu an böyle bir çekilişleri var ve araba olarak 2014 model Renault Symbol veriyorlar. Tabii bu çekilişlerin samimi ve objektif olup olmadığı konusunda farklı görüşleriniz olabilir, orası size kalmış. 

  • Şehrin takımı tahmin edeceğiniz üzere Malatyaspor'dur. Renkleri sarı ve kırmızıdır. Maçlar Malatya İnönü Stadyumu'nda yapılmaktadır. Maçlar bittikten sonra taraftarlar gruplar halinde Sivas Caddesi'nden Kışla Caddesine Kadar tezahüratlarla yürür. Şu anda İnönü Üniversitesi'nin karşısında yeni bir stadyum yapımı devam etmektedir.



  • Malatya ile Elazığ arasında yıllardır süregelen "biz daha iyiyiz" şeklinde tatlı bir çekişme yaşanmaktadır.  Ama bu durumu insanlar arasındaki bir husumet olarak görmeyin, çünkü öyle değil. Örneğin; Malatyalılar Elazığlılara "Gakgoş" der, Elazığlılar da Malatyalılar'a "Gofik" der. Bu çekişmenin temel sebebi olarak ise genelde Malatya'dan iki cumhurbaşkanı çıkması sonucu Elazığlıların "Hep Malatya'ya yatırım yapılıyor" şeklindeki düşünceleri olarak gösterilmektedir, başka sebepler varsa bilmiyorum Elazığ'ı kötülüyorum diye düşünmemenizi rica ederim. Doğu ve güneydoğunun en büyük derbisi Elazığspor-Malatyaspor derbisidir. Bu derbi hakkındaki genel bilgileri Wikipedia'dan aldığım aşağıdaki görselden bulabilirsiniz. 


  • Kampüs büyüklüğü ve sosyal imkanlar bakımından ülkemizde en büyük 10 devlet üniversitesinden biri olan İnönü Üniversitesi Malatya'dadır. İnönü Üniversitesi'nin 2013-2014 yıllarına ait tüm taban puanlarına buradan ulaşabilirsiniz. Ayrıca İnönü Üniversitesi'nin kendi resmi sayfasına da buradan ulaşabilirsiniz. Kendi sayfalarından üniversitenin eğitim-öğretim kadrolarını incelemeniz mümkündür.


  • Şehrin şu anda tek AVM'si bulunmaktadır;  MalatyaPark. Normalden biraz daha büyük bir AVM olup içinde aklınıza gelebilecek çoğu marka ve mağaza bulunmaktadır. Bunlardan başlıca giyim markaları; Adidas, Adilışık, Arrow, Ayakkabı Dünyası, Bambi, Batik, Cashmere, Çetinkaya, Colin's, Crispino, Damat, Desa, Deichmann, DeFacto, Fenerium, Flo, GSStore, Hatemoğlu, Hotiç, Armine, İmza, Karaca, Kemal Tanca, Kiğılı, Koton, LC Waikiki, Lescon, Levi's, LTB, Loft, Mavi, Mudo, Nike, Penti, Pierre Cardin, Sabri Özel, Sarar, Süvari, U.S. Polo Assn, YKM ve Boynerdir, Başlıca dekorasyon markaları; English Home, Koçtaş ve Madame Coco'dur. Başlıca teknoloji markaları; Arçelik, AVEA, Bosch, Gold, LG, büyük bir MediaMarkt, Vatan Bilgisayar, Vodafone, Turkcell ve Samsung'dur. Başlıca diğer markalar ise; Watsons, Yves Rocher, Tekin Acar Cosmetics, Saat&Saat, 5M Migros, Hisar, Güral Porselen, Dry Center, Atasay ve Altınbaş'tır. AVM'de yemek yemek isterseniz Baydöner, Burger King, McDonald's, PizzaPizza, Mr. Kumpir, Popeyes, Sbarro, Simit Sarayı ve Sultanahmet Köftecisi gibi markalar mevcuttur. İsterseniz AVM'deki mağazalar hakkında ayrıntılı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz. AVM'de buz pisti, bowling ve sinema bulunmaktadır.

  • Şimdi Malatya'yı bir de harita üzerinden tanıyalım. 
      Malatya'nın uydudan görüntüsünde de göreceğiniz gibi İnönü Üniversitesi kampüsü merkezin doğusunda Malatya-Elazığ yolu üzerindedir. Üniversiteye ulaşım yaklaşık olarak 15-25 dakika arasında olup merkezden yaklaşık 10 km uzaklıktadır.

     Malatya merkezinin yol navigasyonu görüntüsünde göreceğiniz üzere şehir merkezi çıkışının kuzeydoğusunda Ordüzü Göleti bulunmaktadır. Yaz aylarından sonra doğal olarak su seviyesinde belli bir düşüş yaşanmaktadır. Etrafında ise piknik yapmak ve dinlenmek için mesire alanları bulunmaktadır. Bu açıdan gidilesi bir yerdir, tavsiye ederim. Ayrıca piknik ve gezi için merkeze 15 dakika uzaklıkta bulunan Mişmiş Park'ı da öneririm. Orası da gayet güzeldir.
     Malatya otogarı, yani MAŞTİ, şehrin batı girişinde bulunmaktadır. Yerini sizler için aşağıdaki görselde işaretledim.
     Sanayi bölgesi ise merkezin kuzeybatısında yer alır ve oldukça büyüktür. Sanayi ile ilgili her türlü ihtiyacınızı karşılamakta zorluk çekeceğinizi sanmıyorum.

     "Peki, Malatya'nın en işlek ve kalabalık yerleri nereler? Hangi caddede ne var? Çarşı pazar nerede? Nerede hangi marketler var? Öğrenciyim ben, nerede takılayım?" sorularına gelelim. Yine bunu sizlere yol navigasyonu haritası üzerinden anlatmam daha iyi ve açık şekilde anlamanız için en doğrusu olacak.
     Şehrin en merkezi ve kalabalık bölgelerini aşağıdaki resimde görebilirsiniz. Kırmızı ile gösterilen yerler merkezdeki önemli yerler, pembe ile gösterilen yollar ise en işlek yollardır. Resmin altına bu yerler hakkında elimden gelen açıklamayı yapacağım.
 
     Mavi ile gösterdiğim cadde İnönü Caddesi ve devamında sağ tarafta bulunan Kışla Caddesi'dir. Trafiğin ve insanların en yoğun olduğu caddeler buralardır. Bu caddelerde neredeyse ihtiyacınız olan her şeyi karşılayabileceğiniz dükkan, mağaza ve yemek salonu bulunmaktadır. İnönü Caddesi'nde her banka ve ATM'si bulunur. ATM'lerde 6-7 kişilik sıralar olabilir.
     Kapalıçarşının yanına neredeyse tüm otobüsler gelir. Otobüslerin merkezi ve MOTAŞ merkez bayisi buradadır. Nereden hangi otobüs kalkıyor bilmiyorsanız bu bölgeden neredeyse her yere ulaşımınızı sağlayabilirsiniz.
     Özellikle Kışla Caddesi'nde her adım başı eczane ve gözlükçü, 2-3 tane dershane tarzı orta büyüklükte özel hastane ve 2-3 tane de sürücü kursu bulunur. Özellikle eczane ya da gözlük/güneş gözlüğü ihtiyacınız varsa kesinlikle ilk tavsiyem Kışla Caddesi'dir. İnternet için TTNET bayileri ve cep telefonu operatörlerinizle ilgili her türlü işlemi yapabileceğiniz GSM bayileri İnönü ve Kışla caddelerinde bolca bulunmaktadır.
     Elektrik ve su ile ilgili işlerinizi resmin sol tarafında bulunan Malatya Belediye'sinden halledebilirsiniz.  Doğalgaz işlemleri için ise (yerini tam olarak haritada gösteremiyorum) haritaya göre öğretmenevinin olduğu yerin üstündeki sokaklarda AksaGaz var, orda yapabilirsiniz. Zaten orada bi iki esnafa sorun yerini hemen söyler size, zorluk çekmezsiniz.
     Pazar pazarı haritaya göre öğretmenevinin iki yukarısındaki sokağa, cumartesi pazarı ise Cengiz Topel Caddesi'nin iki alt sokağında kurulmaktadır. Pazarlar gayet büyük, ucuz ve çeşitlidir.
     Bayanlar; eğer dikiş-nakış, incik-boncuk gibi şeyler arıyorsanız size önerim İnönü Kapalıçarşısı ve kapalıçarşının hemen karşısında bulunan Yeni Camii'nin olduğu meydandaki pasajlardır.
     Aynı şekilde kuyumcuların da en yoğun olduğu yer kapalıçarşı ve Yani Camii'nin olduğu meydandır. Burada her adım başı kuyumcu bulmanız mümkündür.
     Üniversite öğrencileri için tavsiyelerim; kafelerde oturup vakit geçirmek istiyorsanız ya da sevgilinizle dolaşmak istiyorsanız İnönü ve Kışla caddeleri yerine Kanal Boyu Caddesi'ni tercih etmenizi öneririm. Çünkü diğer yerler sosyal açıdan size pek uygun olmayabilir. Kanalboyu Caddesi'ndeki kafeler örnek olarak; Alcatraz, Seyyah, Mado, Coffeemania, Neşve gibi yerler verilebilir.  İkinci tercihiniz ise İnönü Kapalıçarşısı'nın önünde yer alan Yeni Camii'nin olduğu meydan bölgesi olabilir. O meydan ve o meydanın MalatyaPark'a doğru olan İnönü Caddesi'nin 100 metrelik kısmında takılacak yerler bulmanız mümkündür. Ancak şunu belirtmeliyim ki Kanalboyu'ndan aman aman çok muhteşem şeyler beklemeyin, orta halli mütevazı durumda olan bir caddedir. Çok büyük beklentileriniz yoksa ihtiyacınızı karşılayacak bir şehirdir Malatya. Eğer büyük şehirlerden geliyorsanız sosyal yaşam ve ye-iç-gez konusunda sıkıntı yaşamanız muhtemeldir. Ama şunu da unutmayın ki iyi bir arkadaş grubuyla yaşanılmayacak şehir yoktur. Bu yüzden öğrenciyseniz sizin için derslerinizin yanında en elzem şeyiniz, hiç kuşkusuz, arkadaşlarınızdır. Beğenmedim deyip içinize kapanmak şehirden çok sizin suçunuz olacaktır. Bu yüzden bunun yerine Malatya'nın iyi yanlarını görmeye çalışıp elinizde olan tüm imkanları değerlendirmeye çalışın. Bunu yaparsanız Malatya size nankörlük etmeyecektir. Gayet mutlu olabilirsiniz, bu tamamen sizin elinizde olan bir durum. Ki Malatya emin olun ki gayet güzeli modern ve düzenli bir şehirdir.
     Eğer şehir dışından geliyorsanız ve kalacak bir yere ihtiyacınız varsa öğretmenevi size bu konuda yardımcı olabilir. Fiyat listesine, konum ve daha ayrıntılı bilgilere buradan ulaşabilirsiniz. Kısaca bilgi vermem gerekirse oda kiraladığınız takdirde sabah kahvaltısı ücretsizdir. Gayet güzel ve temiz bir akşam yemeği ise 7 lira gibi cüzi bir meblağdadır. Odayı tuttuğunuzda kiralama süreniz ertesi gün sabah saat 10'a kadar olacaktır. Yani saat sabah 10'dan önce odayı boşaltmanız veya 10'a kadar tekrar ücret ödeyerek kalmanız gerekir. Tabi isterseniz 2-3 gün peşin ücret ödeyebilirsiniz, ancak uzun süre veya çok sayıda kişi için oda tutmalmasına herhangi bir indirim söz konusu olmayacaktır. Öğretmen babanız, anneniz ya da kardeşiniz varsa fiyatlar biraz daha düşecektir. Ödeme yapılırken kredi kartı geçmektedir.
     Evet, anlattıklarımı biraz görselleştirmek iyi gelir diye düşündüm.
 
     İnönü Caddesi:

     Kışla Caddesi:
 
     Kanalboyu Caddesi:

     Abdullah Gül Parkı:

     Çevre yolu:
   
     Öğretmenevi:

     Malatya Büyükşehir Belediyesi binası:

  • Malatya'nın en çok bilinen türküsü "Malatya Malatya Bulunmaz Eşin" türküsüdür. Dinlemek isterseniz buyrun. Türkünün sözleri şehrin Kernek Meydanı'nda da yazmaktadır. İşte Malatya türküsünün sözleri: 

          Malatya Malatya bulunmaz eşin
          Gönülleri coşturur ayla güneşin
          Anam anam anam anam Kernekli misin?
          Kernek'e gelmeye de yeminli misin?

          Malatya'yı baştan başa çiçek (mişmiş) bürümüş
          Malatya'nın gençleri almış yürümüş
          Anam anam anam anam Kernekli misin?
          Kernek'e gelmeye de yeminli misin?


     İnönü Üniversitesi
     Şimdi gelelim asıl üniversite öğrencilerini ilgilendiren konulara. Öncelikle çok iyi ve köklü bir üniversite kazandınız, tebrik ederim. İnönü Üniversitesi 1975 yılında kurulmuştur. Eğitim-öğretim, arazi, sosyal imkanlar ve sportif alanlar gibi unsurlar bakımından Türkiye'nin en iyi üniversitelerinden biridir. Eğitim-öğretim kadrosu ve kalitesi açısından bir endişeniz olmasın. İçerisinde hemen hemen bütün fakülteleri barındırmaktadır. Şu anki rektörü Prof. Dr. Cemil Çelik'tir. Aşağıdaki görselde sağdaki binada rektörlük, soldaki binada ise idari birimler ve öğrenci işleri daire başkanlığı yer almaktadır.

     Kampüs; asfalt basketbol sahalar, halı sahalar, büyük futbol stadyumu, şu an yapımı süren tenis kortları, bilardo salonu, masa tenisi masaları, yarı olimpik yüzme havuzu gibi daha birçok imkanı içinde barındırmaktadır.
     Üniversite reklamlarından alışık olduğunu çimlere oturma mevzusunu yapacağınız çok geniş alanlar bulunmaktadır. Yani bu konuda hiç sıkıntı çekmeyeceksiniz. Sulama toprağın altına elektronik sistemle kurulu fıskiyelerden oluşmaktadır. Gerektiğinde fıskiye yerden çıkarak sulama yapar, yani etrafta sulama yapan araba, işçi, hortum falan filan göremezsiniz. Bu konudaki sistemleri gerçekten iyi durumdadır..
     Kampüs içerisindeki haritayı sizlerle paylaşmak istiyorum. Bu harita kampüs içinde yolunuzu bulabilmeniz için belli yerlere konulmuştur. Lejant haritanın alt kısmında yer almaktadır. Ayrıntılı bilgi ve fakülte yerlerini öğrenmek için oraya bakınız. Zira başka şekilde göstermem çok daha zor olacaktı. Umarım görselin megapikseli yazıların anlaşılmasına yeter. Görseli yakınlaştırıp uzaklaştırmak için CTRL tuşuna basılı tutarak farenin tekerleğini ileri geri yuvarlamanız yeterli. Ya da görseli bilgisayarınıza veya telefonunuza kaydederek bu işlemi daha rahat yapıp resmi daha iyi inceleyebilirsiniz. 
     Gördüğünüz gibi kampüs planı haritasında "Şu anda buradasınız" yazıyor. Burası, üniversiteye gelen otobüslerin ve beyaz minibüslerin durduğu, üniversiteye giriş turnikelerinin bulunduğu yerdir. Ulaşım araçlarının üzerinde zaten üniversiteye gidenler için "Üniversite" diye yazmaktadır. Bu araçlar bu yerde durmaktadır. Dikkat edin burada öğrenci kimlik kontrolü yapılmaktadır, haberiniz olsun. Bu arada 60 dakika içerisinde MOTAŞ kartınızla yapacağınız otobüsten otobüse aktarmalar ücretsizdir
      Eğer yeni Diş Hekimliği öğrencisiyseniz, BESYO'da okuyorsanız ya da mühendislik fakültesindeyseniz üniversiteye gitmek için beyaz minibüsleri tercih etmeniz daha uygun olacaktır. Çünkü beyaz minibüsler üniversitenin daha içine doğru dönerek bu bölümlerin derslerinin yapıldığı binaların önünden geçmektedir. Bunu yapan otobüs var mı henüz bu konuda bir bilgim yok. Üniversiteden merkeze gitmek isterseniz, 2B ve 17B dışında hepsi merkeze, yani İnönü Kapalıçarşısı'nın oraya gidiyor diye biliyorum. 
      Ancak; ulaşım konusunda, özellikle de sabahları okula giderken büyük sıkıntılar çekeceksiniz, aklınızda olsun. Çünkü binlerce öğrenci sabah okula gitmeye çalışıyor ve bunların çok büyük kısmı merkezde kalıyor. Hal böyle olunca sabah saatlerinde otobüsler yetersiz kalıyor. Bu yüzden otobüsler ve beyaz minibüsler bu saatlerde balık istifi gibidir. Aşırı şekilde kalabalık, sıkış tıkıştır. Hele de beyaz minibüslerdeki muavinlerin sizi istiflemesine ve yer olmadığı halde yolcu almaya çalışmasına şaşırmayın ve alışmaya çalışın. Oturacak yer bulmak bir rüyadır. Ayakta gidecek yer bulabildiyseniz yine iyisiniz demektir. Çünkü kapı ağzında bile tek adımlık yer olmayabiliyor. Arada sırada birkaç tane bayılan olabiliyor havasızlık ve kalabalıktan. Tabi bu sıkıntılar otobüsün kalktığı merkezden üniversite yolunda yol aldıkça binen öğrenci sayısı arttığından giderek daha da artıyor. Yani bu, bir bakıma şu demek oluyor; şehrin daha batısındaysanız ulaşım konusunda sıkıntılarınız daha az olacaktır. Ama tabi esas olan şey otobüsün kalkış noktasına, yani merkez bölgesine yakın olabilmektir. Şimdi diyeceksiniz ki "O zaman merkezde aşırı sıra olur otobüs için." Aynen öyle. Otobüs kuyruğu baya baya uzundur. Maalesef bunun için henüz gündemde olan herhangi bir çözüm yok. Ne zamandır TRAMBÜS çalışması var sadece üniversiteye yolcu taşımak için ama halen faaliyete geçmiş değil. Projenin ne zaman biteceği konusunda henüz belli bir tarih bulunmuyor. TRAMBÜS için gerekli altyapı hazırlandı, direkler dikildi, teller çekildi ancak ortada araç falan yok. Bunun sonucunu ben de en az sizler kadar merak ediyorum. Eğer uygulamaya geçerse ulaşım bir nebze olsun rahatlar diye düşünülüyor. Açık konuşmak gerekirse ben o kadar da büyük bir rahatlama olacağını düşünmüyorum. 
     Şu da var ki bu sıkıntı Malatya'ya ya da İnönü Üniversitesi'ne özgü bir durum değil. Tüm büyük, gelişmiş ve köklü üniversitelerde kampüse ulaşım zordur. Çünkü öğrenci sayısı ve üniversite hastanesine giden kişi sayısı oldukça fazladır. Yani demem o ki bu sıkıntı bir bakıma üniversitenin iyi olmasından kaynaklanıyor. Sakın sadece burası böyle zannetmeyin. Bu her yerde böyledir.
     "Ben Malatya'da yeniyim, otobüs için öğrenci pasosu nereden nasıl çıkartılır?" derseniz şöyle; öğrenci belgeni alıp kimlik fotokopin ve bir adet vesikalık fotoğrafınla beraber kapalıçarşının oradaki MOTAŞ bayisine gidiyorsun, oradan bir form alıp öğrenci pasosu çıkarttıracağına dair dolduruyorsun, bunları formu imzalayıp teslim ediyorsun. Tek sıkıntı yanı şu ki çıkması için 10 gün sonra gelin diyorlar. Ama siz 7-8 gün sonra gidip sorabilirsiniz erken de gelebiliyor. Bu arada MOTAŞ bayisi okul yeni açıldığı zaman kalabalık ve kuyruk olmaktadır. Öğrenci pasosundan (yani MOTAŞ öğrenci kartı) 1,10 lira kesilir. Kartı olmayanlar büfelerden 2,4 veya 6 binişlik kart alarak binerler, her biniş 2 liraya denk gelmektedir (örneğin 4 binişlik kart 8 liradır), otobüslerde elden ele para geçmemektedir. MOTAŞ ücret tarifeleri hakkında ayrıntılı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz. Beyaz minibüslerdeki ücret tarifesi ise öğrenci 1 lira, sivil 1,75 lira şeklindedir ve para elden verilir, parayı muavin gelip toplar şoföre para vermeye çalışmayın. MOTAŞ kartınıza kapalıçarşının oradaki ana bayiden kredi kartından da yükleme yaptırabilirsiniz.
     Bu arada okul öğrenci kimliğinizi sakın kaybetmeyin. Çünkü eğer kaybederseniz İnönü Üniversitesi kuralları gereği önce resmi bir yerel gazeteye ilan vermek durumunda kalırsınız ve bu ilanın birkaç gün kalması gerekir. Bunun sonucunda öğrenci kimlik kartınız bulunamazsa yine birkaç gün sonra da yeni kimlik kartınız veriliyor. Anlayacağınız çok sıkıntılı bir iş. Bu yüzden öğrenci kimlik kartınızı kaybetmemeye dikkat edin.
     Üniversitenin en batısından en doğusun, yani en uzak bir uçtan bir uca yürümek 30-40 dakika sürmektedir. Bunu, eğer kampüste işiniz varsa yerleşke planı görseline bakarak yaya halde ulaşım için harcayacağınız zamanı hesaplayabilmeniz için söylüyorum. Anlayacağınız kampüs gayet büyük bir arazi üzerine kuruludur. 
     Çevre yolunun diğer yanına. hemen kampüsün karşısında olacak şekilde bir Teknopark yapılmaktadır. Burada teknolojik araştırmalar, geliştirmeler, öğrenciler ve üniversite tarafından yapılmış olan teknolojik cihazların sergisi yapılıyor. Ancak henüz yapımı tam olarak bitmedi.
     Haritada pembe ile gösterilen yolun adı Pembe Yol'dur ve herkesçe öyle bilinir. Bu yol üniversitenin ana yolunu oluşturmaktadır. İnönü'de okuyacaksanız çoğunuzun her gün kullanacağı ve aynı zamanda en kalabalık olan yoldur. Pembe yol ile ilgili bilgi vermek gerekirse kampüs Batı-Doğu doğrultusunda uzandığı için hastanenin oradan doğuya ilerlerseniz, özellikle sabah hava güneşliyse, tam alnınıza güneş çarpıyor. Bu yüzden güneş gözlüğü kullanmanızı öneririm. (Güneş gözlüğü dedin mı Kışla Caddesi, unutmayın. En çok dükkan ve çeşit oradadır. Ve tahmin edeceğiniz gibi sezon sonu alırsanız ürün çeşitliliğinin azalmasına karşın %25'ten %60'a varan indirimler olmaktadır.) Pembe Yol, kampüsün ana caddesidir ve çoğu fakülte bu yolun yanında kuruludur. Yolda güzel sanatlar fakültesinden çıkan birçok heykel ve sanatsal eser görmeniz mümkündür. Fark edeceğiniz üzere üniversitenin yeşil alan konusundaki peyzajı gayet güzel, düzenli ve geniştir. Alın size Pembe Yol:

    
      Daha ayrıntılı görebilmeniz için İnönü Üniversitesi yerleşim planını altta paylaştım:

     Merkezden her otobüsle çok sayıda hasta gelmektedir. Hastane çalışma ve hizmet koşulları bakımından gayet iyidir. Hastanenin hemen karşısında üniversiteye ait olan küçük bir "Üniversite AVM" bulunmaktadır. İçinde Migros ve Çamlıca et lokantasının yanı sıra bi iki dükkan daha var diye biliyorum. Hastane ve diş hekimliği fakültesi üniversitenin ilk kısmında, yani merkeze en yakın kısmında bulunmaktadır. Üniversite planı olarak paylaştığım görselde en sağda demek oluyor bu.
     Eğer tıp öğrencisiyseniz vaka sayısı ve çeşidi bakımından, tabiri caizse, tam bir hasta cennetidir burası. Bu konuda çok iyi bir tecrübe şansınız olacaktır. Ne kadar hasta görürseniz, tecrübeniz de o kadar artar. Düşünün ki üniversiteye sürekli olarak otobüsler ve beyaz minibüsler var ve hepsi her seferinde dolu dolu hasta getiriyor. Kısacası bu konuda sıkıntı çekeceğinizi hiç hiç düşünmüyorum. Üniversite hastanesini de sizlerle paylaşayım (Turgut Özal Tıp Merkezi):

     Diş hekimliğini seçecek olanların dikkatine; sınavlarda tıp ile aynı olan dersler için (bunlar anatomi, biyokimya, biyofizik, davranış bilimleri, ...) kurul yöntemiyle sınav yapılmaktadır. Genelde diş hekimliği bölümü için çoğu üniversite vize yöntemini kullanıyor ancak İnönü Üniversitesinde durum bu. Bu arada diş hekimliği seçecekseniz, haberiniz olsun, ilk sınıflardaki teorik dersleriniz diş hekimliği fakültesinde değil, yukarıda paylaştığım yerleşke planına bakarsanız, sol tarafta bulunan merkezi amfide olacaktır. Maalesef düşündüğünüz gibi biraz uzaktır. Ancak bu kadar güzel bir bölüm kazanmanızın karşılığında bu dert edilecek bir konu değil. Ve bu da diş hekimliği fakültesi:
     
     Derslik ve amfiler gayet temiz, geniş ve ferahtır. 

    Öğrenci topluluklarına örnek olarak; tiyatro, düşünce akademisi, TODUP, bisiklet, dağcılık ve kış sporları, insani değerler, dans, fotoğrafçılık, genç düşünce, girişimcilik, radyo kontroolu, müzik, felsefe, ÜNİFEB, ultrAslan, BJK İnönü gibi öğrenci toluluklarını örnek olarak verebilirim. Örneğin girişimcilik kulübünün geçen sene toplanıp Beyaz Show'a gittiğini duydum. Taraftar kulüpleriyle de yakın deplasmanlara gitme ya da birlikte maç izleme gibi etkinliklere dahil olabilirsiniz. Kulüp kayıtlarının nerede yapılacağı afişlerle ve sitede duyurulacaktır. Örneğin bu sene Mediko binasında (Sağlık, Kültür ve Spor Daire Başkanlığı binasının okuma salonunda) kayıtlar yapıldı. Kayıt için masa başındaki kulüp temsilcilerinde bulunan kağıda isim, soy isim, telefon numarası ve bölümünüzü yazmanız yeterli olacaktır. Ayrıca herhangi bir belge getirmenize gerek yoktur. Yine kulüp ile ilgili bilgi almak istediğinizde kulüp temsilcisine soru sorup danışabilirsiniz.
     Öğrenci belgesi, transkripti mezuniyet ve ilişik kesme gibi işlemlerinizin tümünü öğrenci işleri daire başkanlığından yapacaksınız. Belgelerden birden fazla istemeniz durumunda görevli size bir adet nüshayı çıkarıp verecektir, siz bu kağıttaki imzalı ve kaşeli bölgeyi kıvırıp orası fotokopiyle beyaz çıkacak şekilde istediğiniz sayıda çektireceksiniz (öğrenci işleri daire başkanlığının hemen yanındaki kütüphane girişinde bulunan Çırağan Kırtasiye'den) ve sonra çektirdiklerinizi tekrark aynı yere getirip onaylatacaksınız. Ancak 5-10 kişilik sıralar sürekli olmaktadır. Okul yeni açıldığı dönemde bu sayı çok daha fazla artar. Öğrenci işleri saat 12.00-13.00 arasında kapalıdır. Sabah ise saat 8.30'da açılıp akşam da, yanlış bilmiyorsam 17.00-17.30 civarında kapanmaktadır.
     Kütüphanenin biraz ilerisinde karşıda internet ve bilgisayar kullanabileceğiniz bir internet merkezi binası bulunmaktadır. Bilgisayarlar ve internet hızı gayet yeterli seviyededir. 
     Kampüste sürekli bir Wi-fi ağı bulunmaktadır. Wi-fi ağına girebilmek için bağlandıktan sonra büyük ihtimalle karşınıza gelecek olan ekrandan oturum açıp giriş yapmanız gerekecektir. Kullanıcı adı bölümüne öğrenci numaranızı, şifre bölümüne de başa "ab" ekleyerek TC kimlik numaranızı gireceksiniz. Yanı örneğin; Kullanıcı adı: 11223344556, Şifre: ab99887766554 şeklinde olacaktır. Wi-fi ile internet hızı sabahları ve akşama doğru daha hızlıyken öğlen saatlerinde bu hız kullanımın artmasına bağlı olarak düşmektedir. Telefon, bilgisayar ve tabletinizle ilgili güncelleme ve yüklemelerinizi kampüste yapmanızı öneririm, nasılsa bedava. :)
     Yemek yemek için kampüs içindeki Mediko binasını tercih edebilirsiniz. Mediko öğlen 11.30-13.00 ile akşam 16.30-17.30 saatlerinde yemek vermektedir. Buradan 1,75 liraya gayet güzel yemekler yiyebilirsiniz. Yemek kalitesi konusunda gayet iyidir. Ancak sorun şu ki özellikle öğlen çok fazla sıra olmaktadır. İyi yanı ise sıra hızlı ilerler. Yemek almak için öğrenci kartınıza para yükleteceksiniz. Sıra size geldiğinde bir turnikeden geçmeniz gerekecek, geçerken kartınızı gösterilen alana basacaksınız, otomatik olarak para kesecek ve geçişinize izin verecektir. 
     Mediko binası bünyesinde birçok masa tenisi masası ve birkaç bilardo masası bulunur. Masa tenisi masalarını boş bulmanız biraz zordur. Bina girişinde Ziraat Bankası ve Garanti Bankası şubeleri ile ATM'leri bulunur. Tabi doğal olarak bunlarda da yaklaşık 20 kişilik sıralar olmaktadır. 
     Ayrıca Mediko binası dahilinde sinema salonları da bulunmaktadır. 
     Yemek yemek için başka tercih olarak Mediko binasının yanında Çardak Cafe ve üniversite kütüphanesinin hemen yanında Çırağan Cafe bulunmaktadır. Ama bilmelisiniz ki öğle saatlerinde buralar da oldukça doludur. Oturacak yer bulmak oldukça zordur. Yemek bulmak konusunda çok sıkışırsanız yabancı diller fakültesine doğru Pembe Yol'u takip ettiğinizde sağda yolun kenarında Esenlik market var, oradan atıştırmalık birkaç şey alabilirsiniz. 
     Yemek için Tıp fakültesinin yanında da bir yer olduğunu duydum ama pek bilmiyorum, giderseniz bi sorun derim.
     Fotokopi ve kırtasiye işleriniz olduğunda gideceğiniz yer üniversite kütüphanesine girer girmez sol tarafta olan Çırağan Kırtasiye'dir. Burada çoğu ders notunu bulabilir ya da USB belleğinizi bilgisayara takarak belgenizi çıkarttırabilirsiniz. Başka yer varsa bilmiyorum, önceden vardı bir tane daha ama kapandı. 
     Kampüs içerisinde fotoğraf çekilmek için fotoğrafçı bulunmaktadır. Kütüphaneye yakın bi yerlerde ama tam bilmiyorum, etraftakilere sorun söylerler.
     
     Şimdi de öğrenciler için kalacak yerlere bakalım. Üniversite dahilinde iki üç tane kız öğrenci yurdu bulunmaktadır. Şehirde ise kız öğrenci yurdu bolca bulunmaktadır. Maalesef yurt fiyatları hakkında bi bilgim yok. Eğer şahsi ev düşünürseniz ev bulmakta zorluk yaşayabilirsiniz, hele de erkek öğrenciyseniz. Öğrenciler genelde Zafer ve Çöşnük mahallelerini tercih etmektedirler. Haritada kırmızı daireyle gösterdiğim mahalleler Zafer (dairenin sol kısmı) ve Çöşnük (dairenin sağ kısmı) mahalleleridir. Diğer bir ev bulabileceğiniz bölgeyi de turuncu daire ile gösterdim. Buyrun bakın:
     Ancak yine de, ummadık taş baş yarar, siz geniş çaplı bir arama yapın. Beklemediğiniz bir yerden de ev bulabilirsiniz, hiç belli olmaz. Ancak Malatya'daki ev sahipleri öğrenciye ev vermek konusunda çok çekimserdir, ev bulmakta zorlanabilirsiniz. Kız öğrencilerde bu sorun daha azdır. Erkek öğrenciyseniz ev bulursanız şanslısınız demektir. Yurt konusunda da, şahsen çok fazla erkek öğrenci yurdu görmedim. Bu yüzden özellikle erkek öğrenciyseniz ev bakmaya erken başlamanızı tavsiye ederim. Özellikle okul açılmasını bi iki hafta kala evler iyice tükenmeye başlıyor. İşin anahtarı erken davranmak, aklınızda bulunsun. Ev kiraları 400 ile 1000 lira arasında değişiyor. Fiyatı bildiğiniz gibi evin konumu, durumu, eşyalı olup olmaması, doğalgaz ve pvc gibi etkenlerle değişiyor. Şunu da söyleyeyim, öğrenciye yeni yapılmış binadan ev vermeleri ihtimali çok çok azdır. O yüzden biraz daha eski ve orta yaşlı binalara yönelmenizi tavsiye ederim. Ev bakarken arabayla değil cadde aralarına girerek sokak sokak gezin ve her gördüğünüzü arayın, nolur nolmaz, bakarsınız olur. Emlakçıdan bakmayı düşünürseniz, Malatya'da emlakçıdan kiraya ev tutarsanız emlakçıya da bir kira bedeli vermek durumundasınız, bunu da düşünerek yolunuzu çizin. Apart düşünürseniz, Malatya'da maalesef apart tarzı yapılar gelişmemiştir ama bir iki tane bulabilmeniz de mümkündür. Apartların yerlerini maalesef bilmiyorum.
     Belli başlı kız öğrenci yurtları; Sultanlar Saray Kız Öğrenci Yurdu (Çevre yolunun dibindedir ve hemen önünde otobüs durağı bulunur, ulaşım ve yurt imkanları bakımından oldukça iyidir. Altında bina dahilinde kapalı yüzme havuzu bulunur, sanırım sadece bayanlar için. Yine binanın altında Makro market bulunur. Daha ayrıntılı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.), Mevhibe İnönü Kız Öğrenci Yurdu (Kampüs dahilindedir. Tıp, eczacılık, hemşirelik, diş hekimliği fakültelerine ve hastaneye yakındır. Erkek öğrenci yurdu da bulunmaktadır ancak onun yerini bilmiyorum. Daha ayrıntılı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.) ve Hazar Kız Öğrenci Yurdu'dur. (Elazığ yolunun 5. kilometresinde bulunur, yani üniversite yolundadır. İmkanlar bakımından gayet iyidir.Daha ayrıntılı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.)
    
     "Ev bulduk da evin eksiği gediği var nerden alınır bunlar?" diye sorarsanız Kışla Caddesi'nden İnönü Caddesi boyunca yürüyün. Özellikle Kışla Caddesi'nin sonunda, kapalışarşının yakınında 4-5 katlı İstanbul AVM bulunur. Öyle büyük pahalı marka AVM değil burası, daha çok spotçu tarzı biyerdir. Masa, tava, tabak, çanak, mefruşat, kap, alet-edevat gibi çoğu şeyi rahatlıkla ve çoğunu uygun fiyata bulabilirsiniz. Eğer başka ararsanız İnönü Caddesi boyunca iki üç tane daha bu tip mağazalar var onlara bi bakın bulmakta zorluk çekmezsiniz. 
   
    Malatyalı ulaşım firmaları; Kernek Turizm, Malatya Kayısı Kent, Malatya Seyahat, Malatya Zafer, Medine Turizm ve Vip Malatyalılar'dir.
     
     Gezecek yer olarak tüm Malatyalılar Darende'yi önerecektir. Henüz gitmedim ama gidince mutlaka sizlerle paylaşırım. Eğer Darende'ye gidecek olursanız yazın gidin, daha güzel oluyormuş.

     Sonsöz olarak; 
     Malatya kültürel ve sosyal olarak gerçekten güzel bir şehirdir. Yaşadıkça seveceğiniz kendi halinde huzurlu bir memlekettir. Malataya'ya önyargıyla yaklaşmazsanız ne kadar iyi olduğunu göreceksiniz. Üniversite olarak İnönü Üniversitesi gerçekten iyi bir üniversitedir, her türlü imkanı barındırmaktadır. Ben İnönü'nün diş hekimliği bölümünde okuyorum, İzmir'deki bir özel üniversiteden yatay geçişle buraya geldim ve şu an gayet memnunum. Umarım siz de mutlu ve başarılı olursunuz. Gerekli gördüğüm durumlarda yazıyı düzenleyip yeni içerikler ekleyebilirim. Şu an için yazacaklarım bu kadar. Konuyla ilgili yorum, soru ve önerilerinizi ilgiyle bekliyorum. 
     Malatya'nın sosyal, kültürel, siyasal ve ekonomik yapısı hakkında daha ayrıntılı bilgilere buradan; Malatya'da öğrenci olmak konusunda farklı bir yazıya da buradan ulaşabilirsiniz. Umarım yardımcı olabilmişimdir.
     Hepinize kolay gelsin. :)

11 yorum:

  1. Çok faydalı bir yazı.Malatya'ya gidecek arkadaşların bilgi edinebilmesi için çok güzel olmuş.Resimler de açıklayıcı olunabilmesi için güzel seçilmiş.Teşekkürler.

    YanıtlaSil
  2. Siteyi geliştirmeye devam edin burada bırakmayın bence gayet hoş olmuş, başarılarınızın devamını dilerim

    YanıtlaSil
  3. Ya dışardan bakınca çok yardımcı bir yazı olmuş olmasına ama il nüfusunun çoğunluğunun kürt olduğunu yazman beni güldürdü. Bir Malatyalı olarak bu tür şeyleri duymak veya bir yerlerden okumak insanı ister istemez şaşırtıyor. Nüfusunun %70den fazlasının Türkmen(Türk) kökenli olduğu Malatya da böylesi sonuçlara nasıl ulaşabiliyorsunuz aklım(-ız) almıyor. Pes!

    YanıtlaSil
  4. Umut Altuntaş, arkadaşın dediği doğrudur. Nüfusun çoğu kürttür. Türkmenlerin %70 olduğunu nereden çıkardın ? Hangi ilçelerde ve köylerdeler ? İstatistiki net bilgi nedir ? Öyle sallamakla olmaz.

    YanıtlaSil
  5. Tebrik ederim. Çok güzel bir blog olmuş. İçerisinde epey emek var. Ellerinize sağlık !

    YanıtlaSil
  6. Bence bölgedeki üniversitelere göre daha ön planda bir yer.
    üniversite tercih rehberi

    YanıtlaSil
  7. Çok faydalı bir yazı çok teşekkürler

    YanıtlaSil
  8. Malatya coğrafi olarak sadece Doğu Anasolu bölgesinde yer alır.
    Ben Hekimhanlıyım ayrıca Malatyanın nüfüsünün çoğunluğu Kürt değil Türktür.
    Bölgedeki Kürtlerin artık Kürtlükte alakası kalmamış zamanla asimile olup Kürleşmiştir.
    Kürt kanısına zannımca şehrimize gelen Adıyamanlı, Elazığlı ve Diyarbakırlı nüfüsuna bakarak söylediniz.
    21 yaşındayım ve emin olup bildiğim tek şey Malatya nüfüsünün en az yüzde 65-70i Türklerden oluşur.
    Irkların, mezheplerin kardeşçe yaşadığı ve teröre geçit vermeyen Türkiyemizin güzide şehirlerinden biri olan Malatyaya değerli öğrencilerimizi bekleriz. Hiç korkunuz olmasın. 🇹🇷🇹🇷

    YanıtlaSil
  9. A Few Strategies to Find a Better Baccarat - Worrione
    This is why we're calling Baccarat to mean worrione that if you are looking for the best bet, there are a few ways to find the best 인카지노 bet งานออนไลน์ possible. These are the

    YanıtlaSil
  10. ᐈ Casino Poker in Dublin, Ireland - CasinoBonuses
    Our casino is located in Dublin, Ireland. Our aim is to create the most exciting 뭐 먹지 룰렛 online gambling experience in 파라오바카라 Ireland. We have 먹튀검증 a 바카라 그림 보는 법 wide range 셉인소 of games to choose from

    YanıtlaSil